Recents in Beach

Important General Knowledge for Bank Recruitment Exams (Part 4)

 

Important General Knowledge for Bank Recruitment Exams (Part 4)

Important General Knowledge for Bank Recruitment Exams (Part 4) 

1. Who was the announcer of the budget of Bangladesh for the fiscal year 2012-2013? Answer: 

Finance Minister. 

2. Stock market or our country is directly regulated by. Answer: Securities and Exchange 

Commission 

3. What is the name of the organization which is working around the world against corruption? 

Answer: Transparency International. 

4. Which is the largest district in Bangladesh? Answer: Rangamati 

5. Who is the writer of our national anthem? Answer: Rabindra Nath Tagore 

6. The first mountaineer from Bangladesh who climbed Everest is? Answer: Musa Ibrahim. 

7. Wow many bones are there in the human body? Answer: 206 

8. Which creature is primarily responsible for carrying and transmitting the nipa virus in the human 

body? Answer: Bat 

9. What is the full form of an ATM? Answer: Automatic Teller Machine 

10. Who is the chief of the Army Staff of Bangladesh? Answer: General Iqbal Karim Bhuiyan 

11. Which BDT note carries the signature of the Finance Secretary? Answer: 2 Taka note 

12. Which country has adopted ‘Bengali’ as their second language? Answer: Sierra Leone

13. What is the full form of LC? Answer: Letter of Credit. 

14. Who became the fastest runner (male) in the 30th Olympic games, 2012? Answer: Usain Bolt 

15. What is the full form of VAT? Answer: Value Added Tax 

16. In which year Trust Bank was established? Answer: 1999 

17. What is the national tree of Bangladesh? Answer: Mango 

18. Who was the founder of the Mughal emperor? Answer: Babar 

19. What is the full form of IMF? Answer? Answer: International Monetary Fund. 

20. Which Country will host the last Football World Cup? Answer: Brazil. 

21. Banks got licenses in Bangladesh in recent times? Answer: Midland Bank and NRB Bank. 

22. What was Bangladesh’s sovereign rating assigned by S&P in the year 2013? Answer: BB+

23. What is the projected GDP growth rate of the world by IMF for 2014? Answer: 3.6% 

24. Grammen Bank is regulated directly by? Answer: Bangladesh Bank. 

25. Industrial Revolution originated in? Answer: UK 

26. SME banking products of Jamuna Bank Limited? Answer: Jamuna Chalantika 

27. Jamuna Bank is which generation bank? Answer: 2nd 

28. Which country’s diplomat was arrested by the USA recently? Answer: India

29. What is the name of the typhoon that devastated the Philippines in November 2013? Answer: 

Haiyan 

30. What is Android? Answer: Mobile Operating System 

31. The first parliamentary election in Bangladesh was held in? Answer: 1973 

32. Hardest element on the earth? Answer: Diamond 

33. The headquarter of the Center on Integrated Rural Development for Asia and Pacific (CIRDAP) 

is in? Answer: Dhaka 

34. The currency of Indonesia is? Answer: Rupiah 

35. The Book Glimpses of World History was written by? Answer: Jawaharlal Nehru

36. Meteorology is the science of? Answer: Weather 

37. A Plant with green leaves placed in red light well appear? Answer: Black 

38. Mother Teresa was born in? Answer: Albania 

39. The Largest island in the world is? Answer: Greenland 

40. Mutual Trust Bank’s Vision is based on a philosophy known as? Answer: MTB3V 

41. What is the mission of Mutual Trust Bank? Answer: To be the most admired financial 

institution in Bangladesh. 

42. Which events led to the Greece Economic Crisis 2010? Answer: Unrestricted spending and 

cheap loans. 

43. In Green Banking, what does ERM Stand for? Answer: Environmental Risk Management 

44. Non-Arab Muslim country first recognized Bangladesh? Answer: Malaysia 

45. Headquarters of the Green Peace International is Located in? Answer: Amsterdam 

46. What Name of the first Bangladeshi Search Engine is? Answer: Pipilika 

47. Bangladesh has a trade surplus with which county? Answer: USA 

48. In a certain period difference between visible and invisible imports and export of a country is 

called? Answer: Balance of trade 

49. Who is the President of the National Assembly of Bangladesh? Answer: Speaker 

50. Which one is not a Commercial Bank? Answer: Bangladesh Shilpa Bank

Post a Comment

0 Comments